KsiążkiRóżneSeriale

GoTuj z DaeLem: Cytrynowe ciasteczka

Wiele razy pytaliście mnie: „DaeLu, czy jako nadzwyczajnie utalentowany szef kuchni, mógłbyś przybliżyć nam kulinarne przepisy ze świata Lodu i Ognia?”. No dobrze, tak naprawdę to nikt nigdy mnie o to nie prosił. A ja nie jestem szczególnie utalentowanym kucharzem. Nie jestem nawet średnio utalentowanym kucharzem. Tym niemniej, zainspirowany przez szczegółowe i soczyste opisy przysmaków, którymi zajadają się bohaterowie książek Martina, postanowiłem wyruszyć na kulinarną eskapadę w poszukiwaniu przepisów najlepiej odwzorowujących to, o czym czytaliśmy w Pieśni Lodu i Ognia.

Od razu uprzedzam – podane przepisy nie są mojego autorstwa. Mój wkład polega na: sprawdzeniu czy działają, przetłumaczeniu instrukcji i jednostek, wprowadzeniu drobnych modyfikacji związanych z dostępnością określonych składników w Polsce. Za każdym razem będę wskazywał na oryginalne źródło przepisu (czasem będzie nim książka, innym razem strona albo blog). Nie spodziewam się, aby seria tych tekstów miała cieszyć się długim żywotem… prędzej czy później natrafię na przepisy zbyt trudne, bym był w stanie je wykonać. No i niebawem będę musiał ustąpić miejsca kolejnym tekstom z serii „Czytamy Pieśń Lodu i Ognia”. Ale mam nadzieję, że przez kilka najbliższych tygodni, uda mi się zachęcić Was do samodzielnego pichcenia.

Składniki
  • 600 ml mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 30 ml skórki cytrynowej
  • 200 ml soku z cytryny
  • 2 kostki masła (ok. 220 gram)
  • 250 ml maślanki
  • 500 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 pokrojone na plastry cytryny (bez pestek)
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury smoczego ognia (180 stopni Celsjusza).
  2. Gotujemy plastry cytryny przez 15 minut w roztworze 250 mililitrów wody i 200 gram cukru.
  3. Smarujemy tacę (na babeczki albo muffinki) tłuszczem (masło albo olej) tak jak Littlefinger posmarował złotym płaszczom.
  4. W naczyniu numer 1 mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  5. W naczyniu numer 2 ubijamy na jednolitą i lekką masę masło i 300 gram cukru (przyda się robot kuchenny).
  6. Do naczynia numer 2 dorzucamy jajka, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ubijamy mocniej niż ser Meryn Trant ubił Sansę.
  7. Do naczynia numer 2 dorzucamy zawartość naczynia numer 1. Następnie dolewamy maślankę i mieszamy dopóki konsystencja nie będzie jednolita jak Siedem Królestw pod panowaniem Targaryenów.
  8. Na dnie foremek układamy plasterki cytryny.
  9. Przelewamy naszą masę do foremek.
  10. Pieczemy przez 15-20 minut – tak jak smoki upiekły Quentyna Martella.
  11. Wyciągamy ciasteczka z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć.
  12. Pozostały sok z cytryny mieszamy z pozostałym cukrem. Dźgamy ciasteczka widelcem tak jak Arya podźgała Łaskotka. Powolutku polewamy ciasteczka miksturą, pozwalając jej wsiąknąć. Zostawiamy ciastka na 10 minut.
  13. Wyjmujemy ciasteczka z foremek i obracamy je cytryną do góry.
  14. Pałaszujemy oglądając ósmy sezon Gry o Tron.

Autorem przepisu jest: Geeky Chef


I to by było na tyle. Pamiętajcie by w kuchni zachować ostrożność. I do zobaczenia w poniedziałek, kiedy wystartujemy z Pomylonymi Analizami ostatniego sezonu Gry o Tron.

Related Articles

Komentarzy: 19

  1. Kilka rzeczy od razu mnie zastanawia 🙂 Ilości mąki u nas raczej podaje się w gramach, ewentualnie szklankach, a tu jest 600 ml, więc co 2 i 1/4 szklanki? (Wiem że są takie naczynia do mierzenia, że jest skala i gramy i ml i inne obok siebie, to może i te 600 ml można odmierzyć)
    Kostka masła w Polsce ma 200g wiec raczej 1 i 1/4 kostki 🙂
    Jak odmierzyć 30ml skórki z cytryny? Może roztopić w kociołku tak jak Khal Drogo roztopił swoje złote ozdoby? 🙂
    Ile cytryn potrzeba na 200 ml soku, 5, 8, 10? Pytam, bo podobno sprawdzałeś czy przepis działa 🙂

    1. Ponieważ nie wyświetlają się żadne uśmiechnięte emotki, które wstawiłam, to tak tylko zaznaczam że post jest w tonie pogodnym i żartobliwym 😀

    2. Już tłumaczę i przepraszam jeśli wprowadziłem zamieszanie. Sam korzystałem z przeliczników jednostek i wybierałem te, które miałem na różnych podziałkach w naczyniach. Nie wiem czy to zawsze był trafny wybór. No więc tak:
      600 gram mąki to jest ok. 1400 ml.
      Co do kostki masła – masz rację. Ja po prostu używam mało masła, więc zawsze kupuję Osełeczkę Górską, a ona ma ok. 100 gram.
      Skórkę cytrynową można nasypać do miarki kuchennej.
      Sok z cytryny – nie mam pojęcia, kupiłem w Stokrotce ;D

      1. Yyyy… dobra, coś mi tu nie grało od początku. I dopiero po chwili zauważyłem, że miałem przeliczyć ile gram jest w 600 mililitrach, a nie ile mililitrów w 600 gramach. Objaśniłem na odwrót. Więc jeszcze raz:
        600 ml mąki to jest ok. 250 gramów. Ćwierć kilo.

  2. Świetny pomysł z tą serią, jako zawodowy kucharz i prywatny fan GoT też kiedyś myslalem o czymś takim ale nie miałem cierpliwości wertowac ponownie sagi w poszukiwaniu westeroskich dań. Ale jeśli potrzebna byłaby jakaś konsultacja zawodowca, to się polecam 😀

  3. Naczelny Kucharzu, ile ciastek wychodzi z tego przepisu? Bo posiadam formę na 12 babeczek, nie wiem czy nie będzie trzeba tego na dwie tury rozbić ???

    1. To chyba zależy od wielkości tych otworów na babeczki. Ja mam foremkę muffinkową 4×4 i akurat zapełniło całą.

  4. „14. Pałaszujemy oglądając ósmy sezon Gry o Tron.”

    Hm, to chyba trzeba dodać do składników alkohol, bo z samymi ciastkami ciężko będzie ten fanfik wytrzymać :/

  5. Tuż przed Wielkanocą to powinien być przepis na jakiś pasztet…
    A co do nadzienia, to jak kto woli… 😉

  6. A jeśli pominę punkt 14, to wyjdą niedobre? 😉 Bo kusi mnie, by upiec, a taka ze mnie zdolna kucharka, że najmniejsze odstępstwo od przepisu kończy się zwykle marnotrawstwem składników :/

    Następnym razem może być łasicowa zupa, albo szarańcze w miodzie, to raczej dość proste przepisy 🙂

  7. Niestety, chyba coś pomyliłem i zamiast pysznych cytrynowych babeczek wyszła mi data premiery Wichrów Zimy. Ktoś się może orientuje co zrobiłem źle?

  8. Czy jest możliwość dodawania do tej serii artykułów zdjęcia efektów DaeLa, a nie tylko oryginału książki?

  9. Ile ml soku z cytryny trzeba wlać do naczynia nr 2? Bo potem jest napisane żeby resztą tego soku polać ciasteczka, czyli zakładam że nie należy wszystkiego wlać wcześniej do naczynia. I 30 ml skórki pomarańczowej to ile to g?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button